ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ EUROPA: Ενέργειες με αρχές, συνέπεια, υπευθυνότητα.

Europa EKE 2

Ένας από τους πυλώνες στρατηγικού σχεδιασμού της EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ είναι η υπεύθυνη θέση και η δράση της ως προς την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί κάθε χρόνο, με συνέπεια, μια σειρά δράσεων, που στο σύνολο τους συνθέτουν ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Η EUROPA, υποστηρικτής της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακόλουθος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Ευρωπαϊκό Πράσινο New Deal), ενστερνίζεται το φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό στόχο να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050  και φροντίζει να επενδύει σε καινοτομικά προϊόντα, με σεβασμό στο άνθρωπο και το περιβάλλον. 

Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν εφαρμογή καλύτερων εργασιακών πρακτικών, ευθύνη προς το περιβάλλον, φροντίδα για τις τοπικές κοινωνίες και αναγνώριση ότι η επιτυχία της δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της, αλλά και από το πώς συνολικά αλληλοεπιδρά με τα ενδιαφερόμενα μέρη της, ως ζωντανά κύτταρα ενός ευρύτερου συνόλου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη στα οποία στοχεύει η EUROPA σύμφωνα με αυτό το στρατηγικό πλάνο είναι τα εξής:

  • Εργαζόμενοι
  • Προμηθευτές
  • Καταναλωτές
  • Τοπικές κοινωνίες
  • Μέτοχοι και Επενδυτές
  • Μελλοντικές Γενιές
EUROPA EKE logo CSR HELLAS Παράλληλα, η EUROPA είναι μέλος του CSRHellas, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή της σε ένα θεσμοθετημένο group επιχειρήσεων, που στοχεύουν τόσο στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους, όσο και στη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω συντονισμένων δράσεων ΕΚΕ.  
EUROPA EKE low

Η EUROPA έχει ενοποιήσει τις ενέργειες αυτές σε ένα ετήσιο πλάνο κεντρικού σχεδιασμού, έχοντας λανσάρει σχετικό λογότυπο και καμπάνια επικοινωνίας με σύνθημα «EUROPA Cares» (#EuropaCares).

 

EUROPA και Περιβάλλον

Η EUROPA, με εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της, καταφέρνει να διατηρεί χαμηλό το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα (ISO 14001). Αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε τόσο με εφαρμογή συστήματος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του όγκου υγρών και στερεών αποβλήτων, τον εγκλωβισμό και την παράδοση προς ειδική επεξεργασία, όσο και με διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων της. 

Πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιριακών εγκαταστάσεων έκτασης 35.000τμ. για χρήση  εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην παραγωγή και η δενδροφύτευση ελαιώνα στον ιδιόκτητο χώρο έκτασης 135.000τμ. αποτελούν το επιστέγασμα της έμπρακτης ευαισθητοποίησής της.

Ακολουθούν:

  • Η προμήθεια αυτοκινήτων χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων σε συνδυασμό με μαθήματα παθητικής οδήγησης για μειωμένη κατανάλωση.
  • Η εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης παραγωγικών υλικών και όχι μόνο. Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, λαμπτήρων και καπακιών έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους γραφείων και εργοστασίου για τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
  • Προχωρώντας σε φιλοσοφία μείωσης της κατανάλωσης χαρτιού και ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά υπερσύγχρονων εκτυπωτών, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της (εγκατάσταση νέου συστήματος CRM, χρήση tabletστα τμήματα πωλήσεων).
  • Τέλος, επικοινωνιακή προώθηση της ενεργειακής κουλτούρας στα νοικοκυριά και παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. 
EUROPA EKE aftokinita xamilis katanalosis sales team low EUROPA EKE anakyklwsi mpatariwn low
EUROPA ΕΚΕ fotovoltaika low

EUROPA και Κοινωνία

Η EUROPA στοχεύει στην έμπρακτη υποστήριξη της κοινωνίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το 2019-2020, η EUROPA στάθηκε αρωγός σε μεγάλες εθνικές προκλήσεις:

  • Χορηγώντας υλικά σιδήρου για αποτροπή παρανόμως εισερχομένων προσώπων στην περιοχή του Έβρου, σε συνεργασία και συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
  • Υποστηρίζοντας την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19, σε συνεργασία με το ΣΕΒ.  
  • Στηρίζοντας το έργο της Hope GENESIS Hellas,  στη μείωση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, μέσω της οικονομικής και πρακτικής στήριξης των κατοίκων, τόσο στη διάρκεια της κύησης, όσο και στη φάση του τοκετού (μετακίνηση των εγκύων για εξετάσεις και γέννα σε μεγάλες πόλεις). H Europa έχει υπό την προστασία της τις γεννήσεις που αφορούν στο νησί των Λειψών. Ήδη το πρώτο μωρό με την στήριξη της εταιρίας μας γεννήθηκε το Φεβρουάριο 2020.
  • Ολοκληρώνοντας τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των πυρόπληκτων του Ματιού, με την παροχή υλικών για την εγκατάσταση νέων κουφωμάτων στις οικίες τους, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες. 
EUROPA EKE dioikisi fortiga gia Evro low EUROPA EKE coronavirus
EUROPA EKE Evros low

Η EUROPA ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των δημοσίων/ιδιωτικών φορέων:

  • Χορηγία υλικών για την αντικατάσταση ή κατασκευή νέων κουφωμάτων σε:
  • ·         Κτίριο του Χαμόγελου του Παιδιού στην Λέσβο, με την ευγενική υποστήριξη του ΣΕΚΑ
  • ·         Κτίριο των Ναυτο-προσκόπων Διονύσου
  • ·         Ιατρικό κέντρο Σχηματαρίου, για τη δημιουργία απομονωμένων χώρων ασθενών με διάγνωση COVID – 19
  • ·         Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας (ΕΕΕΕΚ) – υπό έγκριση
  • Χορηγία εκτυπωτών σε σχολεία (Γ.Λ. Οινοφύτων, 59ο Γ.Λ. Αθηνών, Γ.Λ. Αρτάκης , 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών).
  • Αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης σε Γηροκομεία (Γηροκομείο Ο.Χ.Ε.Κ.Θ 58 59 60 Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Γηροκομείο Αθηνών).
  • Οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στις εγκαταστάσεις της EUROPA στα Οινόφυτα, με σκοπό τη γνωριμία με την παραγωγική διαδικασία και την ελληνική βιομηχανία.
  • Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Τεχνητών Αλουμινίου στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, με χορηγία υλικών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικό συνεργάτη και με την υποστήριξη του ΣΕΚΑ.
  • Οικονομική στήριξη της ΧΕΝ Ελλάδος και του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» που αφορά σε δωρεάν στέγαση φοιτητριών κατά την διάρκεια των σπουδών τους.
EUROPA EKE dorea ektypotwn se sxoleia low EUROPA EKE xorigia naftoproskopoi EUROPA EKE episkepseis sxoleiwn low
EUROPA EKE Gynaikeies fylakes low

EUROPA και Αθλητισμός

Η EUROPA στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ως πηγή ενασχόλησης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων. Οι δράσεις της χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες:

  • Στήριξη τοπικών αθλητικών σωματείων (ΠΑΣ Οινοφύτων, Αρμενική Πειραιώς, ΑΟ Καλλιθέας, ΑΟ Ανατολής Ιωαννίνων, παιδικές ακαδημίες Αγίων Αναργύρων, ΑΟ Άρη Καλαμακίου, Παλαίμαχοι Νέας Αρτάκης κ.α).
  • Παροχή αθλητικού εξοπλισμού στίβου στον ΑΟ ΔΙΑΣ Ολυμπιακού Χωριού.
  • Δωρεά τερμάτων ποδοσφαίρου στο Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου. 
EUROPA EKE xorigia athlitismou AOA EUROPA EKE xorigia athlitismou EUROPA EKE Xorigia Nea Lampsakou
EUROPA EKE pita omilou

EUROPA και Εργαζόμενοι

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της εταιρίας για τους εργαζομένους της. Σε αυτό το επίπεδο η EUROPA έχει προχωρήσει στα εξής:

  • Διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, με αποφυγή έκθεσης σε κινδύνους ή επιβλαβή υλικά, εφαρμόζοντας 150 οδηγίες ασφαλείας για την ορθή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας. Ο ανωτέρω σχεδιασμός οδήγησε σε πιστοποίηση ISO 18001 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ) και σε βράβευση της Europaμε τo Health & SafetyAward
  • Εταιρικές εκδηλώσεις:
    • Ετήσια παιδική Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παιχνίδια και δώρα για όλους τους εργαζομένους.
    • Πρωτοχρονιάτικη γιορτή κοπής της Πίτας του Ομίλου, για τους 350 εργαζομένους της εταιρείας.
    • Ομαδική συμμετοχή της EUROPA στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, με την εθελοντική συμμετοχή εργαζομένων. Η EUROPATeam διέπρεψε σε όλα τα επίπεδα δρόμου. Η δράση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Σε εκπαιδευτικό επίπεδο η εταιρία πραγματοποιεί συνεχώς εκπαιδεύσεις για ποικίλα θέματα. Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, Σεμινάριο Πυρόσβεσης, Σεμινάρια Αυτό-βελτίωσης και Ενθάρρυνσης με ειδικούς επαγγελματίες και επιστήμονες.
  • Τέλος στο σημαντικό ζήτημα του Κορονοϊού (COVID-19), η εταιρία έλαβε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων της (γάντια/μάσκες/αντισηπτικά/απολύμανση χώρων εργασίας και μέσων μετακίνησης εργαζομένων). Τέλος προχώρησε και σε εξ αποστάσεως εργασία, με την βοήθεια της τεχνολογίας, μεγάλου τμήματος των εργαζομένων της.

EUROPA EKE marathonios 2
EUROPA EKE HS Awards EUROPA EKE seminaria EUROPA EKE Xristougenniatiki paidiki giorti 2

Η Διοίκηση της EUROPA αποδεικνύει καθημερινά την προτεραιότητα προς τους ανθρώπους της, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες, αλλά και την κοινωνία που τη στηρίζει. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν στρατηγικές αποφάσεις και αποτύπωση της εταιρικής κουλτούρας. Μιας φιλοσοφίας ανθρωποκεντρικής σε όλα τα επίπεδα, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων της EUROPA με τους εργαζομένους της, μεταξύ τους αλλά  και με την ευρύτερη κοινωνία, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη που της παρείχε όλα αυτά τα έτη και οδηγώντας την στην πρώτη θέση.

Ανακοινώσεις
Συστήματα αλουμινίου EUROPA - πραγματικά 100% ελληνικά προϊόντα
Για την ασφάλειά σας, EUROPA.Προστατεύστε το σπίτι και την περιουσία σας με συστήματα αλουμινίου EUROPA
Για να μην έχετε παρεξηγήσεις, όταν ζητάτε συστήματα αλουμινίου, σιγουρευτείτε ότι τα κουφώματα, τα ρολά, οι σήτες είναι όλα EUROPA!